Kategorier
Städ

Saker att tänka på när man väljer städfirma

När man bestämt sig för att det är dags att anlita en städfirma måste man fatta nästa beslut. Att välja den firma som levererar det man förväntar sig.

Fler och fler inser hur skönt det är med städhjälp. När rutavdraget infördes 2007 förändrades inte bara inställningen till att ha städhjälp, det gjorde det dessutom möjligt för många fler att ta den hjälpen i vardagen. Innan avdraget kom fanns det visserligen städhjälp att få men det sköttes ofta svart. Den som betalade kom visserligen billigare undan än om det har varit en tjänst där man betalade skatt och sociala avgifter.

För dem som utförde tjänsten var det inte lika bra eftersom de gick miste om sina sociala förmåner och pensionsgrundande inkomst. Efter rutavdragets införande etablerades seriösa städfirmor, exempelvis Rozen Clean, som utbildar sin personal och ser till att de har alla sociala förmåner, tjänstepension och försäkringar. Arbetsmiljön har förbättrats genom den anställningstrygghet som en fast anställning ger.

Vad kan man förvänta sig av en städfirma?

När man bestämt sig för att anlita städhjälp så är det bra att göra upp en lista över vad man vill ha hjälp med. Med den listan som grund kan man sedan begära in anbud från olika städföretag. Det är viktigt att försäkra sig om att företaget har F-skattebevis, att de har en branschtillhörighet och att de regelbundet utbildar sin personal. Personal som blir väl omhändertagen gör ett bättre jobb.

Det ska vara lätt att boka och avboka tjänsten. Om man exempelvis reser bort på semester vill man kunna göra ett uppehåll. Skulle det sedan behövas extra städning inför jul så ska det vara lätt att boka fler timmar och tjänster. Ibland kan man behöva hjälp med tvätt och strykning eller fönstertvätt och då är det en fördel om företaget är så flexibelt att de kan erbjuda detta.

Hur ofta vill man ha hjälp av en städfirma?

Bor man två vuxna utan husdjur i en lägenhet så behöver det oftast inte städas mer än varannan vecka eller en gång i månaden. Man plockar undan, sopar och håller rent i badrum och kök regelbundet men dammtorkning, dammsugning och våttorkning av golven kanske inte behöver göras så ofta. För en familj med barn och husdjur ökar behovet. Då kan det behöva städas mer omsorgsfullt varje vecka.

En seriös och etablerad städfirma erbjuder hembesök och en provstädning för att se hur lång tid det tar att städa hemmet. Det är vid provstädningen som man kan stämma av vad man vill ha gjort och komma överens om vad städningen ska innefatta. Kanske är det ett rum man inte vill ha städat. Ett städföretag som skriftligt har specificerat vad de normalt utför vid städning är en trygghet för den som beställer.

Skriver man kontrakt med en städfirma?

Innan man bestämmer sig för att anlita städföretaget är det viktigt att komma överens om priset för städningen. En del företag erbjuder abonnemang som grundar sig på regelbunden städning utifrån de timmar som man kommit överens om. Man behöver ta reda på hur lång uppsägningstid det är på abonnemanget innan man binder upp sig på det. Det är också bra att kontrollera med Skatteverket att det är ett seriöst och etablerat företag.

Innan man binder upp sig bör man fråga hur lång tid i förväg man måste anmäla om man vill hoppa över ett städningstillfälle eller vill göra ett tillägg. Debiterar företaget extra om städningen utförs på helgen och vilka dagar i veckan kan man få hjälp? När det gäller betalningen är det städföretaget som ska sköta den administrativa delen med rutavdraget och det ska framgå på fakturan vad kostnaden blir efter avdrag.